Statuten

 

1
STATUTEN BRIDGEVERENIGING ALKEN
NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR
Artikel 1.
De vereniging draagt de naam Bridgevereniging Alken en is een feitelijke vereniging (FV), opgericht voor onbepaalde duur. Zowel de feitelijke vereniging als haar leden beogen rechtstreeks noch onrechtstreeks enig winstoogmerk of vermogensvoordeel.
Artikel 2.
De zetel van de vereniging is gevestigd te 3580 Alken, Lindestraat 27.
De vereniging ressorteert aldus onder het gerechtelijk arrondissement Hasselt.
De zetel van de vereniging mag overgebracht worden naar een andere plaats in hetzelfde arrondissement.
Artikel 3.
De vereniging heeft tot doel:
De beoefening van het bridgespel aan haar leden mogelijk te maken.
DE LEDEN
Artikel 4.
Het aantal leden van de vereniging is onbeperkt, maar zal niet lager dan vier mogen zijn.
De vereniging omvat twee soorten leden: gewone leden en bijleden.
Zijn gewone leden: diegenen die actief aan het bridgespel deelnemen, het door het bestuur vastgestelde lidgeld betalen en lid zijn van de Vlaamse Bridge Liga (VBL) via de Bridgevereniging Alken.
Zijn bijleden: diegenen die actief aan het bridgespel deelnemen, het door het bestuur vastgestelde lidgeld betalen en reeds lid zijn van de VBL via een andere club.
Artikel 5.
De algemene vergadering van de leden benoemt en ontslaat de leden.
Artikel 6.
De jaarlijkse bijdrage van de verschillende leden wordt bij aanvang van elk maatschappelijk jaar door het bestuur bepaald.
DE ALGEMENE VERGADERING
Artikel 7.
De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden, gewone leden en bijleden. Zij hebben allen stemrecht.
2
De algemene vergadering van de leden wordt tenminste éénmaal per jaar in de maand maart gehouden.
De algemene vergadering van de leden kan één of meer leden of niet-leden met het dagelijks bestuur van de feitelijke vereniging belasten. Zij bepaalt de bevoegdheden van het dagelijks bestuur.
In geval van ontbinding van de feitelijke vereniging benoemt de algemene vergadering één of meer vereffenaars. Zij bepaalt hun bevoegdheid, en in de geest van het artikel 3 omschreven doel, de bestemming die aan het vermogen van de FV moet worden gegeven.
De leden van de FV en hun rechtsopvolgers hebben zowel tijdens het bestaan als na de ontbinding van de FV , geen enkele persoonlijke aanspraak op het vermogen van de FV.
Elk lid kan te allen tijde uit de vereniging treden. Het moet dit schriftelijk meedelen aan het adres van de vereniging.
De Algemene Vergadering kan besluiten een lid uit te sluiten. De beslissing daartoe wordt genomen met een 2/3 meerderheid.
HET BESTUUR
Artikel 8.
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van minimum 3 en maximum 9 bestuurders, gekozen onder de leden van de algemene vergadering. De algemene vergadering verkiest de bestuursleden of herroept hun mandaat.
De duur van het mandaat van de bestuursleden wordt bepaald op twee jaar. Na verloop van de eerste 2 jaar na de oprichting van de vereniging wordt jaarlijks de kleinste helft van de bestuursmandaten ter verkiezing of herverkiezing aan de Algemene Vergadering voorgelegd. Deze terbeschikkingstelling van de bestuursmandaten gebeurt de eerste maal door lottrekking en rekening houdend met de bestuursleden die zich niet meer herverkiesbaar wensen te stellen. Nadien wordt jaarlijks en beurtelings de andere helft van de bestuursmandaten verkiesbaar gesteld.
Wanneer tussen 2 algemene vergaderingen een bestuurslid ontslag neemt, kan de raad van bestuur besluiten hem of haar te vervangen tot de eerstvolgende algemene vergadering. Het tijdelijk aangesteld bestuurslid neemt deel aan de bestuursvergaderingen maar heeft geen stemrecht en zal bij de eerstvolgende algemene vergadering als bestuurslid moeten aanvaard worden.
Een bestuurder die zijn ontslag wil geven, moet dit schriftelijk of per e-mail indienen bij de voorzitter. Hij wordt geacht zijn ambt verder uit te oefenen tot in zijn vervanging is voorzien of tot hij de mededeling krijgt dat zijn ontslag aanvaard is.
Alle bestuursmandaten zijn onbezoldigd.
Artikel 9.
Ieder lid kan zich kandidaat stellen voor het mandaat van bestuurder. Daartoe moet hij/zij zijn/haar kandidatuurstelling indienen bij de raad van het bestuur, ten laatste acht dagen voor de algemene vergadering. Echter leden met een familiale band van de eerste of tweede graad kunnen niet samen in de raad van bestuur zetelen.
3
Artikel 10.
Het bestuur verdeelt de bestuurstaken tussen de leden van het verkozen bestuur en wel tijdens de eerste bestuursvergadering volgend op de algemene vergadering waarop de verkiezingen plaats hadden en dit uiterlijk binnen de 14 dagen volgend op hun verkiezing. De mandaten van voorzitter, secretaris en penningmeester zijn niet cumuleerbaar bij eenzelfde persoon.
In geval een voorzitter verhinderd is, wordt zijn taak waargenomen door de ondervoorzitter of door de oudste der aanwezige bestuurders.
De raad vergadert op bijeenroeping door de voorzitter of door twee bestuurders. Hij kan slechts besluiten indien de meerderheid van de leden aanwezig is.
Een bestuurslid kan zich op de raad van bestuur door een ander bestuurslid bij volmacht laten vertegenwoordigen, maar niemand mag meer dan één volmacht hebben.
De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking of gelijkheid van stemmen geeft de stem van de voorzitter, of van diegenen die hem vervangt, de doorslag. De stukken over persoonsgebonden materies moeten anoniem gestemd worden.
Artikel 11.
De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging. Hij kan alle rechtshandelingen stellen en alle daden verrichten die hij nuttig acht voor de verwezenlijking van het doel der vereniging, met uitzondering van de handelingen die voorbehouden zijn aan de algemene vergadering of die strijdig zijn met de wet.
De raad van bestuur vaardigt alle huishoudekijke reglementen uit die hij nodig oordeelt en kan er steeds wijzigingen in aanbrengen wanneer hij dit nodig acht.
Artikel 12.
Door de bestuurders wordt geen persoonlijke verplichting aangegaan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot de vervulling van hun gegeven opdracht. Het mandaat van de bestuurder is onbezoldigd.
Een bestuurder kan persoonlijk niet verantwoordelijk gesteld worden voor schulden of beleidsbeslissingen van de club, behalve wanneer deze voortvloeien uit frauduleuze of voor persoonlijke winstdoeleinde bestemde, handelingen of daden.
Artikel 13.
Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december van ieder jaar.
Artikel 14.
Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging, en kan onder geen beding bij wijze van dividenden of op een andere wijze aan de leden worden uitgekeerd.
Opgemaakt te Alken op 28 januari 2019.
De Voorzitter, De secretaris,
Michel Segers. Henri Vanstraelen.

 

Huishoudelijk Reglement

Bridgevereniging Alken

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE (RIO)

INLEIDING

Dit reglement van inwendige orde (RIO) beschrijft de praktische regels en afspraken om de goede gang van zaken in de club te bevorderen en de doelstellingen van de club te helpen bereiken.

Het RIO is een aanvulling op de statuten van de Bridgevereniging Alken. Ingeval van tegenspraak tussen de statuten en de bepalingen van het RIO hebben de statuten voorrang.

1. GEDRAGSCODE

1.1 Clubleden en bezoekende spelers gedragen zich in het clublokaal steeds volgens de normen van behoorlijk gedrag.

1.2 Clubleden die in competitieverband de Bridgevereniging Alken vertegenwoordigen, gedragen zich hoffelijk en ethisch en brengen op geen enkele manier de goede naam van de Bridgevereniging Alken in het gedrang.

1.3 De clubleden zullen op clubavonden of in competitie niemand discrimineren op basis van politieke, religieuze, wijsgerige, syndicale, etnische achtergrond of andere persoonlijke aangelegenheden.

1.4 Inbreuken tegen genoemde gedragsregels kunnen aanleiding geven tot disciplinaire maatregelen. Dit kan gaan van het ter verantwoording roepen, het geven van een verwittiging en/of vermaning tot een tijdelijke en zelfs permanente schorsing van clubleden en het ontzeggen van toegang tot het clublokaal voor leden.

1.5 De keuze van de disciplinaire maatregelen zijn de bevoegdheid van het Bestuur.

2. TOEGANG

2.1 Het clublokaal is toegankelijk voor bridgers (leden en niet-leden) bij volgende activiteiten:

2.1.1 de wekelijks georganiseerde en eventueel andere open tornooien

2.1.2 de grote tornooien jaarlijks georganiseerd en geprogrammeerd door Bridgevereniging Alken

2.1.3 de tornooien georganiseerd in het kader van de competitie van de VBL en/of district Limburg

2.1.4 de benefiet tornooien met steun van Bridgevereniging Alken

2.1.5 de bridgelessen georganiseerd door Bridgevereniging Alken

Niet-VBL leden kunnen slechts een beperkt aantal keren geïnviteerd worden; verwacht wordt dat ze nadien een aanvraag voor lidmaatschap indienen.

2.2 Leden en bezoekers vermijden het beschadigen van de clubinfrastructuur, het meubilair, enz. Opzettelijk aangerichte schade zal op de overtreder worden verhaald.

3. TORNOOIEN

3.1 Inschrijven

3.1.1 Om aan een tornooi deel te nemen moet men zich inschrijven. Voor sommige tornooivormen schrijft men zich vooraf in op de voorziene lijst.

3.1.2 Voor reguliere tornooien meldt men zich tijdig aan de balie, d.i. tot 5 minuten voor het aanvangsuur. Wie zich later aanmeldt, kan geweigerd worden, tenzij de tornooileider beslist om de laatkomers alsnog te aanvaarden in het belang van de indeling der reeksen. Tegen de beslissing van de tornooileider is geen verhaal mogelijk.

3.2 Speel- en systeemafspraken

3.2.1. Tornooideelnemers delen hun speel- en systeemafspraken mee via een conventiekaart.

3.2.2 De conventiekaart wordt aan de tegenpartij ter inzage voorgelegd.

3.2.3 Het ontbreken van een conventiekaart en/of eventuele afwijkingen van het opgegeven systeem kan aanleiding geven tot een arbitrale tussenkomst.

3.3 Tornooileiding

3.3.1 Bij aanvang van een tornooi wordt aangegeven wie als tornooileider fungeert. Hij/zij kan worden aangesproken voor verduidelijking of om probleemgevallen op te lossen.

3.3.2 Indien een arbiter werd aangesteld, dan worden bridge-technische en bridge-ethische problemen aan hem voorgelegd.

3.3.3 Problemen van ethische aard betreffende gedrag en houding tussen spelers, worden aangekaart bij het clubbestuur, dat als opdracht heeft erover te waken dat tornooien, georganiseerd door Bridgevereniging Alken, verlopen volgens de algemeen geldende criteria van welvoeglijkheid, hoffelijkheid en sportiviteit. De samenstelling van het bestuur vindt men op de website. De leden ervan zijn zowel individueel als in groep aanspreekbaar. Zij onderzoeken de voorgelegde problemen met de nodige discretie en waken erover dat de rechten van de beschuldigde speler(s) niet worden geschonden.

3.4 Bridgemates voor het berekenen van de uitslag

3.4.1 “Noord” voert de correcte gegevens in. “Oost” controleert alle gegevens en bevestigt de uitslag.

3.4.2  Indien er geen Bridgemates zijn, zullen de resultaten op papier genoteerd worden door “Noord” en ter controle voorgelegd worden aan “Oost”.

4. VIERTALLENCOMPETITIE

4.1 Conform haar doelstelling kan Bridgevereniging Alken met een of meerdere viertallen deel nemen aan de viertallencompetities die worden georganiseerd en gespeeld onder leiding van de BBF, de VBL en/of het district Limburg.

4.2 Elk spelend lid komt in aanmerking en kan zich kandidaat te stellen om deel uit te maken van een viertal dat voor Bridgevereniging Alken in competitie aantreedt. Hij/zij moet wel voldoen aan de vereisten gesteld door de inrichtende instantie en door Bridgevereniging Alken.

4.3 Het aantal viertallen en de samenstelling ervan is de bevoegdheid van het bestuur.

4.4 Elk viertal wordt geleid door een kapitein. Voor de samenstelling van de viertallen steunt het bestuur op de voorstellen die door de respectieve kapiteins worden ingediend. Eventuele aanpassingen worden met de betrokkenen besproken.

4.4.1 Leden die bereid zijn om de functie van kapitein op zich te nemen, melden dit tijdig aan het bestuur, d.i. voorafgaand aan het begin van een nieuw seizoen (maand april). Zij dienen een voorstel in met betrekking tot de samenstelling van hun viertal.

4.4.2 De kapitein zorgt ervoor dat het viertal steeds met het vereiste aantal spelers kan aantreden.

4.4.3 De kapitein is verantwoordelijk voor het clubmateriaal dat tijdens de wedstrijden gebruikt wordt. Hij/zij zorgt ervoor dat biddingboxes, boards e.d. terug worden binnengebracht.

4.4.4 De kapitein is tegenover de club steeds hoofdelijk verantwoordelijk. Dit heeft volgende implicatie: als een officiële instantie een boete oplegt in competitieverband wegens een tekortkoming of overtreding door de kapitein of door één of meer leden van het viertal, dan kan de club het bedrag van de boete terugvorderen.

5. LIDGELD

5.1 Het lidgeld wordt jaarlijks door het Bestuur vastgelegd en aan de Algemene Vergadering gemeld. Het lidgeld kan jaarlijks worden aangepast in functie van de financiële noden maar kan nooit het bedrag overschrijden dat statutair is vastgelegd.

5.2 Voor jongeren en studenten is een verlaagd lidgeld van toepassing. Voor de bepaling van de korting, zal de club rekening houden met het lidgeld dat aan de VBL betaald moet worden voor deze leden.

6. OPLEIDING

6.1 Voor cursussen georganiseerd door Bridgevereniging Alken wordt er beroep gedaan op een door de VBL erkende leraar voor de opleiding.

6.2 Na de basis-lessencyclus kan aan beginnende bridgers vrijblijvend een verdiepend en follow-up lessenpakket aangeboden worden.

6.3 Verdere begeleiding en coaching kan worden aangeboden o.a. via speciaal georganiseerde tornooien, het bespreken van speciale giften of lessen.

7. VERZEKERING

 

7.1 Conform de wettelijke vereisten qua aansprakelijkheid voor sportverenigingen heeft Bridgevereniging Alken een verzekering afgesloten bij een officieel erkende verzekeringsmaatschappij. Dit gebeurt via het lidmaatschap van de VBL.

7.2 Van de leden wordt verwacht dat zij, binnen het kader van de hierboven aangehaalde verzekeringen, geen onverantwoorde risico’s nemen.

 
Bridgeclub Alken
Spanning. Ontspanning. Plezier.
Vrienden. Passie ... Bridge.
Contact

0477 477647

Rekening
IBAN BE92 0689 0223 5423
BIC GKCCBEBB